Terug
Gepubliceerd op 27/02/2025

Besluit  OCMW-raad

di 25/02/2025 - 21:30

Lintpas, aanpassing van het reglement en voordelen

Aanwezig: Rudy Verhoeven, voorzitter
Stanny Tuyteleers, Johan Verreyt, Raadsleden
Annemie Janssens, Luc Van Geyte, Schepenen
Rozemarijn Van Cauteren, Caroline Van der Heyden, Georges Nagels, Karolien Aerts, Michel De Prins, Pieter Lievens, Raadsleden
Andrew Jervis, Peter Van Hoof, Schepenen
Evelyne Longrée, Lies Sutherland, Laura Verhoeven, Antony Vanderwee, Wouter Entbrouxk, Wim Vandewalle, Raadsleden
Karen Van Looveren, algemeen directeur
Voorgeschiedenis

OCMW-raad van resp. 24 november 2011, 23 januari 2014, 26 mei 2016, 21 december 2017, 17 december 2019, 31 mei 2022 en 30 mei 2023, met goedkeuring van het reglement betreffende de Lintpas.

Feiten, context en argumentatie

De Lintpas heeft de bedoeling om de toegang/participatie van de meest kwetsbare Lintenaren aan het sociaal, cultureel en sportief netwerk meer mogelijk te maken, alsook is het een middel tot integratie. Het initiatief startte in 2012 maar had niet altijd het gewenste succes. Na alle corona maatregelen waardoor participatie aan allerhande activiteiten op een zeer laag pitje stond, werd de Lintpas in 2022 opnieuw onder de aandacht gebracht.

In overleg met de sociale dienst en het beleid werd aangegeven dat zowel de doelgroep als de voordelen beter afgebakend dienden te worden. Het hogere (en lokale) beleid wenst nog steeds meer aandacht te geven aan de strijd tegen de achterstelling van gezinnen én alleenstaanden voor deelname aan het sociale, culturele en sportieve leven en in het bijzonder de strijd tegen kinderarmoede. Op basis hiervan werd de doelgroep, voordien afgebakend tot gezinnen met kinderen, uitgebreid naar ook alleenstaanden met een laag inkomen. Pensioengerechtigden komen niet in aanmerking omdat zij al heel wat seniorenkorting kunnen genieten.

Om de doelmatigheid van de bestede middelen enigszins te bewaken, werd er steeds uitgegaan van een inkomensgrens van de rechthebbenden op 1,5 keer het leefloon categorie personen met gezinslast of alleenstaande. Dit biedt echter weinig nuance naar besteedbaar budget. Bijgevolg lijkt het beter om de Lintpas toe te kennen op basis van een berekening via de REMI-tool, mits het toepassen van een aantal correcties, afhankelijk van de gezinssituatie. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

- de REMI-tool voorziet een vrij hoog budget voor sociale, culturele en sportieve participatie, terwijl de Lintpas daar doorgaans al voor 50% in tussenkomt;
- eveneens wordt er een hoog budget voorzien voor vervoer, terwijl mensen met een leefloon een jaarabonnement van De Lijn kunnen aanschaffen voor circa 51 euro;
- enkel overlevingsschulden worden in aanmerking genomen;
- met het bezit van een auto wordt enkel rekening gehouden indien die effectief nodig is, bv. in functie van een tewerkstelling;
- ...

Hiervoor dringt zich echter een aanpassing van het reglement op.

De voorbije jaren werden vooral de maximumbedragen voor tussenkomst verhoogd, alsook bleef het niet langer beperkt tot Lintse initiatieven of verenigingen. De voedselbedeling werd dan weer geschrapt omdat dit om een basisbehoefte gaat en niet over participatie en integratie. De Lintpas werd ook geïmplementeerd
in het softwaresysteem Neptunus, waardoor alle rechthebbenden na toekenning door het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst een beslissingsbrief ontvangen met daarin een opsomming van alle voordelen.

Naar aanleiding van het feit dat er zowel door de sociale dienst als het Huis van het Kind Lint een nieuwe samenwerking werd aangegaan met de vzw Magische Kerst, dringt zich eveneens een aanpassing van het reglement op.

Magische Kerst vzw is een onafhankelijke vereniging die cadeautjes geeft aan kinderen van 0-12 jaar die in een moeilijke financiële thuissituatie verkeren. Om cadeautjes te kunnen voorzien voor de kinderen in armoede zamelen ze geld in op 2 manieren.

- Ze ontvangen enerzijds donaties. Zo kan je een vrije gift doneren, maar ook een cadeau, cadeauverpakking, kerstwens of een heel pakket om 1 kindje gelukkig te maken.
- Anderzijds organiseren ze regelmatig acties om extra geld in te zamelen. Dit gaat vaak over sponsorpakketten die ze online verkopen en die je kan ophalen of laten verzenden.

Met het geld dat ze inzamelen, kopen ze kerstcadeaus aan voor kinderen in armoede (0-12 jaar).  Ze streven ernaar om cadeautjes te voorzien die de ontwikkeling van het kind stimuleert en die een langere levensduur hebben (bv. een gezelschapsspelletje, een puzzel, een boek, iets creatief om te knutselen, iets om te bouwen,…). Elk cadeau bevat steeds iets van speelgoed en iets praktisch. Beiden afgestemd op de leeftijdscategorie van het kind.

Zij werken samen op volgende manier:
Van de partnerorganisatie krijgen zij een lijst met geslacht en leeftijd van de kinderen.
De enige voorwaarde die zij stellen is dat er via de partnerorganisatie een controle is dat enkel kinderen van gezinnen in armoede de cadeautjes ontvangen.

Daarnaast vragen zij van de gemeente / organisatie graag een bijdrage aan hun werking.
Deze is niet verplicht, maar wordt zeker wel geapprecieerd zodat ze hun werking nog beter kunnen organiseren. 

Vanuit de stuurgroep Huis van het Kind - een samenwerkingsinitiatief van de BKO, de jeugddienst en de sociale dienst - zijn we eind 2024 aangesloten bij Magische Kerst vzw om zo ook de Lintse kinderen met een kwetsbaarheid een fijne kerst te kunnen bezorgen.

Analoog met onze bijdrage aan Feestvarken vzw werd er geopteerd om ook aan Magische Kerst vzw een jaarlijkse bijdrage te betalen van € 800,00.   

De helft van deze jaarlijkse bijdrage kan gedragen worden vanuit het budget van het Huis van het Kind. De andere helft wordt gedragen vanuit het budget van de sociale dienst. Het voorstel is om dit onder te brengen onder het budget voor de Lintpas, waar we vanuit de POD MI een subsidie voor ontvangen om tussen te komen in socio-culturele participatie, onder andere om kinderarmoede te bestrijden. 

Alle kinderen tussen 1 en 12 jaar die van de Lintpas genieten, krijgen dan een kerstcadeau geschonken.

Het behoort tot de autonomie van de OCMW-raad om het reglement en de voordelen dienaangaande te behandelen en goed te keuren. Het reglement past geheel in de federale reglementering betreffende de subsidiëring van de socio-culturele participatie. Het is namelijk bekend dat de minder begoeden voornamelijk om financiële redenen minder deelnemen aan het sociale, culturele en sportieve leven. Om de drempels van de participatie te verlagen, werd een federaal subsidiefonds opgericht waarvan dit project de lokale vertaling is.
Juridische grond

Hoofdstuk I, artikel 1 van de organieke wet van 8 juli 1976.

Artikel 23 van de grondwet gecoördineerd op 17 februari 1994: Ieder heeft het recht een menswaardig leven te leiden. Die rechten omvatten o.a. het recht op culturele en
maatschappelijke ontplooiing. Er worden OCMW 's opgericht die, onder de door deze wet bepaalde voorwaarden, tot opdracht hebben deze dienstverlening te verzekeren.

Financiële weerslag

Er wordt jaarlijks reeds een budget voorzien. Deze aanpassing zal weinig tot geen grote meerkost betekenen.

Publieke stemming
Aanwezig: Rudy Verhoeven, Stanny Tuyteleers, Johan Verreyt, Annemie Janssens, Luc Van Geyte, Rozemarijn Van Cauteren, Caroline Van der Heyden, Georges Nagels, Karolien Aerts, Michel De Prins, Pieter Lievens, Andrew Jervis, Peter Van Hoof, Evelyne Longrée, Lies Sutherland, Laura Verhoeven, Antony Vanderwee, Wouter Entbrouxk, Wim Vandewalle, Karen Van Looveren
Voorstanders: Rudy Verhoeven, Stanny Tuyteleers, Johan Verreyt, Annemie Janssens, Luc Van Geyte, Rozemarijn Van Cauteren, Caroline Van der Heyden, Georges Nagels, Karolien Aerts, Michel De Prins, Andrew Jervis, Peter Van Hoof, Evelyne Longrée, Lies Sutherland, Laura Verhoeven, Antony Vanderwee, Wouter Entbrouxk, Wim Vandewalle
Onthouders: Pieter Lievens
Resultaat: Met 18 stemmen voor, 1 onthouding
Besluit

Artikel 1

OCMW-raad keurt aanpassingen goed met de aanpassingen van het besluit van 24 november 2011, gewijzigd in januari 2014, resp. 26 mei 2016, 21 december 2017, 17 december 2019, 31 mei 2022 en 30 mei 2023 betreffende de Lintpas.

REGLEMENT EN VOORDELEN LINTPAS

Artikel 1

De gerechtigden: Alle alleenstaanden en gezinnen die te Lint verblijven, met of zonder kinderen ten laste, die op basis van een berekening via de REMI-tool onvoldoende besteedbaar inkomen hebben om te kunnen participeren aan sociale, culturele en sportieve activiteiten. Het kind van voormelde ouder(s) dient tenminste 20 % van de tijd op Lints grondgebied te verblijven (co-ouderschap). Op voorstel van de maatschappelijk werker kan het BCSD om bijzondere redenen andere gerechtigden tot het voordeel toelaten (bv. individuen of gezinnen met een schuldenproblematiek in budgetbeheer of collectieve schuldenregeling). De gerechtigden
ontvangen per gezin een beslissingsbrief van het BCSD waaruit blijkt dat zij gerechtigd zijn op de voordelen van de Lintpas. Elk gezinslid heeft recht op de voordelen van de Lintpas. De uitgaven moeten door de cliënten gepréfinancierd worden en worden door de financiële dienst terugbetaald.

Artikel 2

De voordelen zijn:

  1. Alle voorstellingen van Uit in Lint: 50 % van de werkelijk betaalde prijs (= automatisch recht via aflevering van een attest sociaal tarief).
  2. Speel- & sportweken: 50 % van de werkelijk betaalde prijs (= automatisch recht via aflevering van een attest sociaal tarief).
  3. Buitenschoolse Kinderopvang: 50 % van de werkelijk betaalde prijs (= automatisch recht via aflevering van een attest sociaal tarief).
  4. Na voorlegging van bewijzen: 50% op de kostprijs van jeugdkampen, met een maximum van 3 kampen per jaar.  
  5. Na voorlegging van bewijzen: 50 % op het lidmaatschap van alle sport-, cultuur- en sociale verenigingen (bv. gezinsbond, voetbal, ... ) met een maximum van € 150 per lidmaatschap en voor maximum twee lidmaatschappen.       
  6. Deelname aan activiteiten van deze verenigingen: 50 % van de (inschrijvings-)kost.
  7. Uitstappen/activiteiten van sociale, culturele of sportieve aard: na voorlegging van de toegangsbewijzen 50 % van de werkelijk betaalde prijs, met een maximum van € 200 per persoon per jaar.
  8. Een verjaardagspakket op maat voor kinderen tussen 1 en 12 jaar (= lagere school) via VZW Feestvarken
  9. Een kerstcadeau op maat voor kinderen tussen 0 en 12 jaar (= lagere school) via Magische Kerst vzw
  10. Directe kosten ten gevolge van onderwijsparticipatie: 50% van de uitgave aan schoolfacturen (= aankoop van schoolboeken, schoolmateriaal in functie van een bepaalde opleiding (bv. haartooi, houtbewerking, ...) en uitstappen), met een maximum van € 300 per kind per jaar.

Artikel 3

De procedure tot terugbetaling verloopt als volgt:

  1. Voor alle activiteiten en aanvragen: de gerechtigden betalen het volledige bedrag aan de organisator (= behalve bij een automatisch toegekend recht o.b.v. een attest), na ontvangst van het betaalbewijs zal de financiële dienst via de storting op de individuele rekening de korting binnen de twee weken uitbetalen aan de betrokkenen. De uitgaven worden eveneens geregistreerd in het softwaresysteem Neptunus.
  2. Jaarlijks worden de gerechtigden op de Lintpas door het BCSD goedgekeurd.

Artikel 2

Bekendmaking: Via het gemeentelijk informatieblad Lintfo en de website wordt het bestaan en de actualisatie van het reglement van de Lintpas terug bekend gemaakt.